Diaspora. ULTIMELE NOUTATI

Ionela Van reesIonela van Rees-Zota

 

director-fondator Așii Români

[email protected]
http://www.asiiromani.eu

Bun organizator şi coordonator de proiecte culturale, Ionela van Rees Zota conduce un trust de presă la Rm Vâlcea, prin cele patru publicaţii apărute pe piaţă, apoi un ziar, o editură, iar nu în cele din urmă Agenţia de Presă AŞII ROMÂNI. Îți face însă timp și pentru emisiunile pe care le realizează la Radio R România. A fondat, de asemenea, alături de Berthold Staicu Centrul Cultural româno- german şi Biblioteca românească Ion Minulescu din Nürnberg- Germania.

 

Ana-Maria Matieş

redactor-şef Freies Radio fur Stuttgart, realizator "Zig Zag de România" şi "Mozaic Românesc"

www.onlinereflect.eu

www.freies-radio.de

[email protected]

Jurnalista Ana-Maria Matieş coordonează redacţia din Stuttgart a Freies Radio, unde în fiecare luni (din săptămânile impare) şi joi se difuzează emisiuni în limba română. "Născuţi în România, "acasă" în Germania. Un dialog de la om la om în limba română şi /sau germană, având omul în centrul atenţiei. Informaţii, reportaje şi interviuri despre, cu şi pentru cetăţenii originari din România. Teme din viaţa de zi cu zi îmbinate armonios cu mutică şi poezie." Aşa sună descrierea programelor în limba română. Toată munca redacţiei se desfăşoară în regim de voluntariat.

 

Mircea Maer

editor, Ziarul Românesc Weekly din Marea Britanie

www.ziarulromanesc.net

[email protected]

 

Laura Hant

preşedintele Asociaţiei Mihai Eminescu din Viena

prim-vicepreședinte şi fondator al Uniunii Jurnaliştilor Români de Pretutindeni

www.eminescu.at

[email protected]

www.free.press.net

[email protected]

Laura Hant este organizator de evenimente culturale şi promovează artiştii români, cultura şi tradiţiile naţionale peste hotare. Prin intermediul Agenţiei  Free-press îşi propune să construiască o presă de calitate, modernă, dinamică, profesională, fără a uita însă originile şi istoria, pentru toţi românii din Bucureşti, Viena, Londra, Roma, Paris, Berlin, Washington, Toronto, Tel Aviv sau Chişinău. Agenţia este rodul muncii a celor mai importanţi jurnalişti români din diaspora. Publicaţii româneşti din 13 ţari contribuie la dezvoltarea Agenţiei de ştiri.

 

Liviu Hopârtean şi Carmen Drăghici Hopârtean

[email protected]

www.arthis.org

www.radioarthis.be

Liviu și Carmen Drăghici Hopârtean sunt doi jurnaliști români care locuiesc în Belgia, fondatori ai Radio TV Arthis și ai Revistei “Quoi de neuf!”. Cei doi fac echipă în organizarea evenimentelor culturale la Bruxelles, la care vin de fiecare dată mii de români. Promovează cu succes cultura, tradiţiile şi valorile româneşti în capitala Belgiei. În cadrul radioului realizează emisiuni în limba  română în fiecare miercuri şi vineri.

 

Veronica Ivanov

 redactor-şef Pulsul Afroditei, Cipru

www.pulsul-afroditei.com

www.facebook.com/z.r.cipru

[email protected]

Veronica Ivanov este redactor-şef al publicaţiei româneşti din Cipru, Pulsul Afroditei şi membru fondator al Uniunii Jurnaliştilor Români de Pretutindeni cu sediul la Viena.

 

Sorin Cehan

președintele Uniunii Jurnaliştilor Români de Pretutindeni

director editorial la Gazeta Românească

www.gazetaromaneasca.com

www.ziarulromanesc.de

[email protected]

Sorin Cehan coordonează trei publicații în trei țări: Gazeta Românească din Italia, Ziarul Românesc Weekly din UK şi Ziarul Românesc din Germania.

 

Ana-Maria Cuciureanu

preşedintele Asociaţiei Femeilor Românce din Grecia cu sediul în Atena

jurnalist la Romedia.gr în Grecia și realizator al emisiunii Cosmos Romanesc la Radio tv Unirea din Austria

www.afrgrecia2013.wordpress.com

www.radiotvunirea.com

Asociaţia Femeilor Românce din Grecia este o asociaţie non-guvernamentală, nonprofit înfiinţată în anul 2013 de către români şi greci simpatizanţi ai românilor din Atena şi din imprejurimi. Are în momentul de faţă peste 300 de membri activi și peste 500 de simpatizanți.

Scopul Asociaţiei este:


Păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale şi lingvistice a românilor care locuiesc pe teritoriul Republicii Elene. Promovarea limbii române, culturii, tradiţiilor, obiceiurilor româneşti în Grecia, şi în alte ţări ale lumii prin colaborări internaţionale.


Militarea împotriva violenţei conjugale şi în familie, discriminării şi hărţuirii. Să fie promotor constant ale dreptului omului în general, şi în special a drepturilor femeii, familiei si copilului.


Dezvoltarea şi întărirea relaţiilor între românii ce locuiesc în Republica Elena si cetatenii acesteia si a relatiilor cu alte comunitati existente pe plan international prin intermediul colaborărilor internaţionale.


Schimburi culturale pentru cunoaşterea şi mediatizarea caracteristicilor culturale ale celor două popoare – român şi elen.


Consiliere la nivel cultural, etic, profesional si social cat si dezvoltare spirituala a membrilor sai.

 

Doina Meiseles

editor al publicațiilor israeliene de limbă română - Magazin expres, Revista Mea, Jurnalul Săptămânii și Jurnalul de Luni

vicepreşedinte al Uniunii Jurnaliştilor Români de Pretutindeni

 

Răzvan Dupleac

consultant Canada Consulting Immigration Services

[email protected]

Răzvan Dupleac oferă servicii de consultanţă în canada pentru rezidenţă permanentă, dosarul de studii şi întregirea familiei.

 

 

 Cristina Sofronie  Cristina Sofronie

  Redactor - șef Publicație Româno- Canadiană ZIG - ZAG

  vicepreşedinte al Uniunii Jurnaliştilor Români de Pretutindeni

  [email protected]

  www.zigzag-online.ro

  www.comunitatearomaneasca.ca

 

Cristina Sofronie a debutat în presă în 1991, la „Tineretul liber”, apoi a scris pentru secția Politic a ziarului Evenimentul Zilei. A emigrat în Canada în anul 2000 și s-a stabilit la Montreal unde a fondat – în 2005 – o gazetă în limba română, numită „ZigZag Român-Canadian”.

 

Kasandra Kalmann Nasaudean

redactor-şef Occidentul Românesc din Spania

redactor-şef al postului de Radio Diaspora Online din SUA

colaborator al publicaţiei Gândacul de Colorado

www.occidentul-romanesc.com

Occidentul Românesc este o publicaţie gratuită, adresată comunităţii de români din Spania, tiparită lunar în 24 de pagini color.

Printre rubricile permanente: consultanţă juridică, sfatul psihologului, sănătate, educaţie, terapie verde, traditii româneşti, bucătarie românească, interviuri,  informaţii, ştiri din Spania şi România.

 

Lucian OpreaLucian Oprea

 

Publisher

[email protected]
http://www.gandaculdecolorado.com

La sfârşitul anului 2001, un ziarist rătăcit prin Statele Unite ale Americii s-a decis să pună bazele unui ziar românesc ce se doreşte a fi o punte între românii de pretutindeni... S-au scurs de atunci 10 ani de zile, iar "Gândacul de Colorado" apare în prezent în 4.500 de exemplare tipărite. Gratuit sau prin abonament, ziarul fondat de Lucian Oprea ajunge în majoritatea centrelor comunităţii româneşti, în 49 de state din America de Nord (cele mai importante fiind Colorado, Florida, Illinois, New York, California) şi în nouă ţări.


Lucian Oprea s-a născut pe 5 august 1975, în oraşul Câmpia Turzii, într-o familie de intelectuali. Licenţiat în jurnalism şi cu un masterat în studii americane la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Lucian Oprea ia în 2000, drumul Statelor Unite. Ajuns aici, românul petrece două zile la New York, după care se îndreaptă spre Colorado. In toamna aceluiaşi an, se stabileşte în Estes Park, un oraşel frumos din acest stat, unde locuieşte de altfel, şi în prezent.

 

 

 

Ana Tutuianu

Ana Țuțuianu

 

jurnalist

[email protected]
www.romedia.gr

 

 

Eva IOvaEva Iova

 

Redactor-sef Foaia Românească

[email protected]
www.foaia.hu

Eva Iova este directorul săptămânalului Foaia Românească din Ungaria.

 

 

Mihai ManolacheMihai Manolache

Redactor-sef Acasa

m[email protected]
http://www.acasamedia.com

 

Mihai este cel care răspunde de conţinutul şi profilul ziarului canadian ACASĂ. Având tangenţe cu presa în România, nu a scăpat de microbul jurnalistic odată emigrat în Canada. Eforturile lui se concentrează pe îngroparea mitului că ţara adoptivă, Canada, este "departe, undeva la capătul lumii"

 

 

Florin PîrjolFlorin Pîrjol

 

Director Publicitate

[email protected]
http://www.acasamedia.com

 

Florin este turnul de control al oricărui demers ce ține de ACASA. A fondat prima serie a publicației ACASA, în septembrie 2007. Energic și pragmatic, este cel care răspunde de solicitările dumneavoastră legate de publicitate și totodată cel care vă ghidează în expunerea cât mai bună a afacerii dumneavoastră în paginile ziarului și pe piața canadiană.

 

 

Andi RadiuAndi Rădiu

vicepreşedinte al Uniunii Jurnaliştilor Români de Pretutindeni

Redactor Gazeta Românească

[email protected]
http://www.gazetaromaneasca.com

 

S-a născut în 2 septembrie 1970 la Suceava. Este rezident în Ancona-Italia din anul 2000, iar din 2007 a început colaborarea cu Gazeta Românească din Italia. A devenit apoi corespondent la Evenimentul Zilei în 2008 și coordonator al redacției "Marche-România" Ancona. A mai colaborat cu publicațiile Adevărul, Puterea, Ziua Veche, Acasă/Canada, Impact/Canada și nu în ultimul rând cu echipa emisiunii: Români despre români de pe TVR Internațional.

Sunt jurnalist în Italia de mai bine de patru ani, din momentul în care mi s-a oferit oportunitatea să colaborez cu "Gazeta Românească”, cea mai veche și mai cunoscută publicație în limba română din Peninsulă. O "cotitură” fericită pentru că mi-a dat posibilitatea să cunosc foarte bine fenomenul emigrației, să identific aspectele mai puțin cunoscute ale românilor care au ales să se stabilească în Italia. Am cunoscut, astfel, români care deși au obținut o diplomă universitară în țară, au fost nevoiți să accepte în Italia muncile cele mai grele iar pe de altă parte, că pentru mulți funcționează zicala "schimbi locul, schimbi norocul". Dramele pe care le trăiesc românii în Italia nu sunt însă subiecte interesante pentru presa din România. Cei care au ales să emigreze în țările din Europa mai ales îi găsim menționați "la grămadă” în presa din România, cu apelative de tipul "căpșunar" sau "macaronar", sunt disprețuiți și invidiați sau sunt considerați vinovați pentru rezultatele electorale. Manifestările de rasism și xenofobie, evenimentele negative legate de comunitatea românească și imaginea deformată pe care o percep cei din țară îi fac pe mulți să se întrebe care le e de fapt identitatea. E evident faptul că există probleme specifice comunităților românești din fiecare țară unde românii au emigrat și tocmai pentru acest lucru, existența acestui portal de informații care adună știri și opinii diferite, poate da cititorului adevărata față a emigrației românești. Adaug și faptul că m-am simțit onorat în momentul în care mi s-a propus colaborarea.

 

  

Cristian DumitracheCristian Dumitrache

 

Redactor

[email protected]
http://prnz.weblog.ro

 

S-a nascut la 19 decembrie 1970 la Bucuresti si locuieste in Noua Zeelanda, Auckland din 2002, impreuna cu sotia lui Adina. A absolvit Liceul de matematica-fizica Mihai Viteazu din Bucuresti, apoi Academia de Studii Economice. A inceput activitatea de ziarist la ziarul Azi, continuand la peste 20 de publicatii diferite din Romania. Dupa o vreme a trecut la televiziune, incepand sa lucreze ca prezentator la Televiziune Europa Nova din Bucuresti, unde a avut nenumarate emisiuni in direct. S-a transferat apoi la Tele 7 abc, unde a avut 3 emisiuni saptamanale. De aici a trecut la presa scrisa, infiintand revista business to business Catering expert". In 2002 a emigrat in Noua Zeelanda, stabilindu-se in Auckland. In Noua Zeelanda a studiat noile forme de media, devenind postgraduate multimedia specialist. In prezent lucreaza ca graphic designer in Auckland si ca jurnalist in timpul liber. Publicatia sa Pagini Romanesti in Noua Zeelanda" este o publicatie lunara (pe care oricine o poate solicita gratuit la adresa [email protected]), editata din 2005, cu peste 1200 de cititori, si este dedicata romanilor care traiesc in Noua Zeelanda. Revista are colaboratori si cititori pe toate continentele. A scris o carte de povesti pentru copii Calatoriile fantastice ale lui Conan" si publica frecvent articole in diferite ziare si reviste din tara si strainatate. Colaboreaza cu Romanian Global News, TVR International si Institutul Cultural Roman, iar de acum si cu acest website.

 

 

Cristi BucurCristi Bucur

Director Impact Canada

o[email protected]
http://www.impactonline.biz

 

Cristian Bucur a fondat la Ottawa emisiunea Romagazin in 1998, dupa care au urmat publicatiile Accent Montreal, Impact Montreal si emisiunea de radio Marca-Ro din Montreal. In prezent este directorul publicatiei Impact si presedinte co-fondator al Asociatiei Mass-Media si a Jurnalistilor de expresie Romana de Pretutindeni (AMJRP) cu sediul in Montreal.

 

 

 

Felix DamianFelix Damian

 

Redactor

[email protected]
http://www.romanul.eu

 

Sunt jurnalist roman stabilit in Spania si daca nu as avea alaturi de mine 900 de mii de compatrioti as spune ca sunt un "naufragiat", insa viata romanilor in Spania este o sursa continua de subiecte complexe si deseori dramatice. Romanii din Spania nu reprezinta un public nici pentru mass media din Romania, care-i trateaza ca pe niste emigranti expulzati, dar nici pentru presa din Spania care ii vede pe romani doar prin optica senzationalului. Asadar, noi incercam sa reflectam cat mai fidel realitatea romaneasca din Spania, stirile despre romani, despre evenimentele care ne afecteaza si nu, in ultimul rand, sa trezim constiinte aici si in tara. Ne place sa credem ca misiunea noastra este aceea de a fi in acelasi timp o oglinda sincera a realitatii, pentru romanii care ne citesc si o conexiune necesara pentru ca membrii comunitatii sa se simta mai aproape unii de altii si mai aproape de tara. Pentru multi dintre cititorii nostri suntem singura sursa de romanism intr-un exil iberic in care copiii nu-si invata limba materna, iar parintii lor ajung sa o neglijeze.

 

 

 

Simona BotezanSimona Botezan

Director adjunct ziarul Mioriţa USA

[email protected]
http://www.ziarulmiorita.com

 

S-a născut într-o zi de 13 Martie, la Sighişoara. A absolvit Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia; Colegiul Tehnic Universitar de Chimie Alimentară (1992) şi Universitatea "Babeş Bolyai"din Cluj Napoca (1997), specializarea Stiinţa şi Ingineria Materialelor Oxidice. De asemenea, deţine o licenţă internaţională de broker (2005). Deşi este de formaţie tehnică (inginer chimist şi broker) şi-a cultivat asiduu pasiunea pentru jurnalism. A debutat ca realizatoare de emisiuni science-fiction la Radio 21 Turda, iar apoi ca prezentatoare de televiziune la staţia locală PRO TV. Emisiunea ei "Fantastic Club 21" a fost transmisă de Radio 21 Bucureşti în perioada 1998 - 2001. Timp de trei ani, a fost realizatoarea buletinului de ştiri financiar-bancare de la staţia locală PRO TV Turda.


Are studii postuniversitare de management, retorică si programare neurolingvistică. Este trainer motivaţional şi deţinătoarea trofeului "Lectorul Anului 2007", acordat de revista XPRIMM şi Eurobrokers la Gala Laureaţilor de la Sinaia, în decembrie 2007. A obţinut mai multe distincţii pentru dezvoltarea pieţei asigurarilor, programelor financiare şi pensiilor private în România. Trei luni mai târziu, emigrează în SUA împreună cu familia. Timp de doi ani este corespondent SUA pentru trustul de presa Mondo News. Publică articole în limba engleză pentru ziarele americane: SC Tribune şi InfoBarrel şi articole în limba română pentru publicaţiile diasporei. Este director adjunct al ziarului Mioriţa USA, colaborator la majoritatea publicaţiilor de limba română din SUA şi la editura Rexlibris din Australia. Este redactor la: New York Magazin; Revista Clipa (CA); Phoenix Mission Magazine (AZ), Biblioteca Septhentrionalis şi Gândacul de Colorado.