Un pompier român a apărat urnele cu voturi în Catalunya


pompieri sectie de vot Spania

Alin și colegii, în fața secției de vot

 

Alin Eftenoiu are 30 de ani și este pompier voluntar într-un orășel din provincia spaniolă Catalunya. El a povestit, în exclusivitate pentru stiridiaspora.com, cum a apărat urnele la votul pentru independență al catalanilor: "Am fost acolo în localitatea La Granadella unde sunt afiliat la parcul de pompieri voluntari și am asigurat zona de vot de la prima oră de dimineața și până la încheierea și numărătoarea voturilor. Am avut noroc, poliția autonomă a Catalunyei "Mossos d'esquadra" a fost prezentă și s-a purtat destul de frumos, poliția statului spaniol nu a făcut act de prezență acolo, în această localitate."

 

Gerard Navas

Gerard Navas, pompier, coleg cu Alin


Alin spune că s-a speriat când a văzut luptele de strada din marile orașe și consideră că reacția autorităților a fost exagerată: ”Aveam clar că nu vom riposta cu violență la violența lor, doar cu rezistență și pacifism. Am avut noroc și nu s-au prezentat forțe de ordine spaniole. A fost o reacție disproporționată din partea lor.”

 

pompieri referendum Catalunya

 

Mulți români care muncesc în Spania se tem că după o eventuală independență a Catalunyei, primele măsuri ale Guvernului vor fi împotriva imigranților. Alin, însă, este optimist: ”Eu personal cred că nimeni, niciun român nu va fi obligat să părăsească Catalunya, nevoiți? Nici atât nu văd de ce ar fi nevoiți, normal la început va fi greu, toate începuturile sunt grele, dar în final țara aceasta are un viitor sigur mai bun cu atât cât generează multă bogăție. Din păcate prea mare parte se trimite la guvernul central din Madrid și de acolo vine foarte puțin înapoi. Dacă impozitele o să rămână în Catalunya sigur ne vom descurca mai bine.”

 

buletine vot referendum Catalunya

 

Alin Eftenoiu s-a stabilit în Spania în urmă cu 11 ani. El a plecat la tatăl său, imediat după bacalaureat. Acum lucrează ca șef de trafic la o companie de transport internațional și pompier voluntar la Generalitat de Catalunya.

 

Alina si Alin Eftenoiu

Alina și Alin Eftenoiu
 

Tot în Spania a cunoscut-o pe soția sa, Valentina Alina, ardeleancă plecată de 16 ani din țară. Vara aceasta s-au căsătorit și au petrecut luna de miere în România, unde revin cu drag, doar în vacanță:  ”La fel ca mulți alți români, am plecat din cauza greutăților, lipsa banilor și a unui loc de muncă. Noi mergem pe ideea de a rămâne aici, de aceea am cumpărat și locuința aici, dorim să avem copii aici și ne imaginăm că aici o să-i creștem.”

 

Alina si Alin Eftenoiu
Adaugata pe : 02 Octombrie 2017.


← Înapoinici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii


Enter Code >