La 28 de ani, o sibiancă este cel mai bun programator din lume


Raluca Ada Popa 

Raluca Ada Popa este doctor în informatică şi una dintre cele mai de succes femei din lume. La doar 28 de ani, tânăra din Sibiu şi-a luat doctoratul la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi a pus la punct softul care ar putea să ne protejeze datele confidenţiale împotriva hackerilor si guvernelor. Giganţii IT au fost dispuşi să ofere sume considerabile pentru a beneficia de proiectele acesteia.

 

Proiectul ei este denumit CryptDB şi începând din 2013 este folosit de companii de renume precum Google şi Lincoln Labs. Raluca Ada Popa proiectează sisteme informatice nedescifrate până acum de nimeni; Mylar, spre exemplu, este un program al româncei care criptează datele mai bine decât orice alt program de pe piaţă. Programul a fost dezvoltat şi publicat în 2013-2014 şi este folosit de spitalul Newton-Wellesley din Boston.

 

În anul 2013-2014 a aplicat pentru un post de profesor universitar, iar după interviuri a primit oferte de angajare de la toate facultăţile de top din lume, inclusiv MIT, Stanford, Berkeley, Harvard, Princeton şi a decis să accept oferta de la Berkeley.

 

Raluca Ada Popa

 

Raluca Ada Popa a câştigat anul acesta premiul  pentru cel mai bun student român din străinătate. Premiul a fost acordat de Liga Studenţilor Români din Străinătate în urma jurizării realizate de peste o mie de personalităţi din mediile academic, cultural, public şi privat, studenţi şi absolvenţi români şi membri LSRS din peste 50 de ţări. Liga Studenţilor Români din Străinătate  a sărbătorit, în 2015, şase ani de activitate.

 

 

SURSA: BUSINESSMAGAZIN.RO
Adaugata pe : 14 Decembrie 2015.


← Înapoi
*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii


Enter Code >Ce ne-au spus altii ...
6 comentarii

De la : L.B.

14 Februarie 2016

" Sa spui ca o persoana este "cea mai buna la programare" este ca si cum ai spune ca o persoana este "cea mai buna la scriere", fara sa te raportezi deloc la aspecte precum ce scrie (beletristica, paper.uri stiintifice, articole etc.) si fara sa dai niciun fel de detaliu in plus. Nu am ce spune, femeia e de succes si e buna in ceea ce face, jos palaria, dar sa o numim "cel mai bun programator din lume" e putin deplasat, avand in vedere varietatea domeniului. Si, pentru ca articolul este oricum josnic in comparatie cu ce vrea sa fie prezentat, va las cu urmatoarea afirmatie (citata de mai sus): "(...) a pus la punct softul care ar putea s? ne protejeze datele confiden?iale împotriva hackerilor si guvernelor". Cred ca afirmatia spune indeajuns de multe ca sa reflecte calitatea articolului. "

De la : REVAN

14 Februarie 2016

" Felicitari, diasporezo! Datorita tie, distrugatorii de popoare au instrumente mai eficiente cu care ne pot calca pe cap mai bine. Si prostii din Romania te felicita. Prostii din Colonia Romania nu inteleg ca putem fi toti ca tine si oricum vom fi dispretuiti, pentru ca avem suflete de sclavi si ne vindem si sufletele pe bani. "

De la : MARIANA UNGUR

09 Februarie 2016

" Toat? admira?ia! Mult succes în continuare. "

De la : ILIE

08 Februarie 2016

" Astfel de tineri ne fac sa ne mandrim ca suntem romani. Sunt asa de multi dar din cauza prostei mediatizari din Romania (care prefera sa mediatizeze toate nulitatile ce arata bine fizic, toti borfasii si mafiotii ce se tot perpetuiaza de multi ani pe la televiziuni, toti politicienii si asazisii moderatori ce nu stapanesc corect limba romana..etc, etc, ) ei nu sunt cunoscuti mai deloc. Pacat pentru ca ei ar merita inafara de laudele pentru performantele lor si respectul a cat mai multor romani. "

De la : FIDELIO

15 Ianuarie 2016

" merita promovate astfel de realizari a tinerilor romani ca sa nu mai fim ridiculizati si dispretuiri de statele civilizate...Felicitari Raluca!!! "

De la : OMU SIATAT

06 Ianuarie 2016

" Daca-i mai buna ca mine la programare, eu o imbrac in aur. "